Hőszivattyú

Hőszivattyús energiaforrások: „A tisztább és zöldebb jövőért”.

Cégünk jelenleg már az alternatív energiaforrások kihasználásának teljes spektrumával foglalkozik. Tematizálva bemutatjuk a hőszivattyúk beépítését.

Hőszivattyúk csoportosítása:

Épületen kívüli energiaforrások használata esetén
  1. Földszondás hőszivattyúk
    1. Fúrt szondás hőszivattyú
    2. Talajvizes hőszivattyú (víz-víz)
    3. Horizontális szondás hőszivattyú
  2. Levegős hőszivattyúk
Épületen belüli energiaforrások hasznosítása esetén
  1. Kompakt levegős, meleg vizes hőszivattyú
  2. Szellőztető rendszer hővisszanyerő rendszere

Fúrt szondás hőszivattyú

Referenciamunkánk: Budapest, Meggy utca

Fúrt szondákkal nyert energia kihasználásának a lényege az, hogy nagy mélységbe lefúrt talajszondába vezetjük be a hőátadó folyadékot, ahol az a föld hőjétől fölmelegedve és a hőszivattyúba vezetve szolgáltatja az energiát a ház fűtéséhez (fűtési előremenő hőmérséklet: 30°C–55°C között). Alkalmas fűtésre és használati melegvíz előállítására is. Továbbá alkalmas még meglévő radiátoros fűtési rendszerekre és alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekre (padló- ill. mennyezetfűtés) illeszteni. Hátránya, hogy 100 m körüli mélységbe le kell fúrni, esetleg több helyen is, ami növeli a költségeket, és bányahatósági engedély köteles. Továbbá a talajnak alkalmasnak kell lennie a fúrásra. Előnye, hogy nincs nagy helyigénye, egyenletes a COP értéke (COP = jósági „fok”, a bevitt energia aránya a leadott fűtési energiához viszonyítva), általában 4,6–5,3 közötti.

Talajvizes hőszivattyú (víz-víz)

Fúrt szondákkal nyert energia kihasználásának a lényege az, hogy nagy mélységbe lefúrt talajszondába vezetjük a föld alatt mélyen meghúzódó vizet (amit közvetlenül a vízérből nyerjük, ami +8°C–12°C), és a hőszivattyúba vezetve szolgáltatja az energiát a ház fűtéséhez (fűtési előremenő hőmérséklet: 30°C–55°C között).  Alkalmas fűtésre és használati melegvíz előállítására is. Továbbá alkalmas még meglévő radiátoros fűtési rendszerekre és alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekre (padló- ill. mennyezetfűtés) illeszteni. Hátránya, hogy 70-130 m körüli mélységbe le kell fúrni, és bányahatósági engedély köteles. Továbbá a talajnak alkalmasnak kell lennie a fúrásra. A hátrányai közé tartozik még, hogy több évi használat után problémát okozhat a felvett víz visszajuttatása a talajba. Előnye, hogy nincs nagy helyigénye, valamint a legjobb a COP értéke (COP = jósági „fok”, a bevitt energia aránya a leadott fűtési energiához viszonyítva) általában 4,9–5,8 közötti.

Horizontális szondás hőszivattyú

Referenciamunkánk: Budakeszi, Makkosi út

Vízszintes szondák kerülnek a föld alá leterítetésre speciális csövekbe vezetve a hőátadó gázt, ahol az a föld hőjétől felmelegedve és a hőszivattyúba vezetve szolgáltatja az energiát a ház fűtésére. Alkalmas fűtésre és használati melegvíz előállítására is (fűtési előremenő hőmérséklet: 30°C–55°C között). Alkalmas meglévő radiátoros fűtési rendszerekre és alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekre (padló- ill. mennyezet fűtés) illeszteni. További előnye az egyenletes COP értéke (COP = jósági „fok”, a bevitt energia aránya a leadott fűtési energiához viszonyítva) általában 4,6–5,3 közötti. A fúrtszondás hőszivattyúhoz képes 75%-al kisebb a földmunka költsége. Hátránya, hogy viszonylag nagy (100 – 200 m2) területet kell 1,5 m mélyen megbolygatni, ahova később fa nem ültethető. A csövek 1,2 m mélyre kerülnek, tehát a későbbiekben nem kell félteni őket. Előnye, hogy nincs drága fúrás, szinte bármilyen talajba kerülhet, a hatékonysága megegyezik a fúrtszondás változattal, a telepítés költséghatékonyabb, és nem kell hozzá bányahatósági engedély. A készülék a házon kívül kerül elhelyezésre és a fűtési rendszerre akár közvetlenül (puffer tároló nélkül) is ráköthető.

Levegős hőszivattyúk

Referenciamunkánk: Törökbálint, Annahegy
Referenciamunkánk: Budapest, Rókavár utca

Külső levegős hőszivattyú működési elve az, hogy a külső levegő hőjét használja fel a fűtési energia hasznosítására. A modern hőszivattyúk már -15°C alatti hőmérsékletből is tudnak hőt elvonni. Ennek megfelelően a külső egységből (párologtató)  szinte mindig lehet egy kis energiát kinyerni. Alkalmas fűtésre és használati melegvíz előállítására is (fűtési előremenő hőmérséklet 30°C–55°C között). Továbbá alkalmas még meglévő radiátoros fűtési rendszerekre és alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekre (padló- ill. mennyezet fűtés) illeszteni. Hátránya az, hogy hidegben jelentősen romlik a hatékonysága, -20°C alatt pedig már akár 1-es COP (COP = jósági „fok”, a bevitt energia aránya a leadott fűtési energiához viszonyítva) értéket is mérhetünk. A levegős hőszivattyúk hatásfoka ingadozó, ezért európai uniós előírás szerint +2°C külső hőmérsékletnél 35°C-os fűtési előremenő hőmérsékletre adják meg a COP értéket (általában 3,4-4,1 közötti). Előnye, hogy nagyon kicsi a helyigénye, nem igényel földmunkát, esztétikus, kis helyen elfér. Az év nagy részében megoldja a ház energiaellátását, de a tél néhány hideg napjára érdemes kiegészítő fűtésről gondoskodni. Fontos megjegyezni, hogy a levegős hőszivattyúk piacán nagyon sok klíma berendezést árusítanak hőszivattyúként, amik messze nem teljesítik a hozzájuk fűzött reményeket, és legrosszabb esetben a pályázati kiírás feltételeit sem. Ezért javasoljuk, hogy konzultáljon a témában tapasztalt szakembereinkkel!

Kompakt levegős, meleg vizes hőszivattyú

Referenciamunkánk: Budakeszi, Erdő utca
További referenciamunkáink:
Etyek, Szél utca
Budakeszi, Makkosi utca

A belső levegős hőszivattyú lényege, hogy a lakás meleg (belső) levegőjéből és páratartalmából állít elő meleg vizet egy tartályba. Csak a használati melegvíz előállítására alkalmas, fűtésre nem. A lakás területéből csak 1 m2-t foglal el. Nagy előnye, hogy az év minden napján, függetlenül az időjárástól (akár esik az eső, vagy fúj a szél, vagy hideg van, akár meleg van, süt a nap vagy borult az ég, mindegy), mindig megfelelő mennyiségű és hőfokú meleg víz áll rendelkezésünkre. Szinte ingyen gyártja a meleg vizet, feleannyi a bekerülési költsége és a telepítési munkaideje, mint egy szolár rendszernek. A lakás szinte bármely pontján elhelyezhető. A COP értéke viszonylagosan állandónak tekinthető (3,4–3,8 közötti).

Szellőztető rendszer hővisszanyerő rendszere

Ide tartozik, bár csak áttételesen a szellőztető rendszer hővisszanyerő rendszere. A rendszer lényege az, hogy a beszívott friss levegőt előmelegíti a kifújt használt levegőből kinyert energiával.
Referenciamunkánk: Fót, Erzsébet királyné utca

Tanácsok

Néhány tanács a hőszivattyúkkal kapcsolatban. A hőszivattyúkat leghatékonyabban alacsony hőmérsékletű fűtésekhez érdemes alkalmazni (pl.: padlófűtés, mennyezet-oldalfal fűtés, ahol 35°C–40°C közötti fűtési előremenő hőmérséklet szükséges). Radiátoros fűtésekre is alkalmassá tehető, de ebben az esetben a meglévő fűtési rendszer átvizsgálását, és a meglévő radiátorok teljesítményének ellenőrzését javasoljuk. Cégünk nem csak hőszivattyút kínál és ajánl, hanem önállóan működő, „Zéró” költségű rendszereket is. Ezért javasoljuk, hogy konzultáljon a témában tapasztalt szakembereinkkel. További segítséget tudunk nyújtani a pályázatok megírásával, -beadásával és értelmezésével kapcsolatosan is.