Az építési telek kiválasztásában segítünk

A Rádler Építész Irodától olyan hasznos információhoz juthat építészetről, épületenergetikáról, kivitelezésről, melyekkel akár milliókat is spórolhat egy építkezés során.

Az alábbiakban megtudhatja, hogy milyen szempontok szerint válasszon építési telket, és hogy választása milyen hatással lesz az új házára, és egyben a jövőbeni életére.

A telek beépítési paraméterei

Sokan azzal a kéréssel fordulnak hozzám, hogy vettek egy telket és szeretnék, ha terveznék rá egy igényeiknek megfelelő házat. Ekkor derül ki, hogy nincsenek pontosan tisztában az övezeti előírásokkal, amibe az adott telek tartozik. A telek maximális beépítettségét általában még ismerik az építtetők, de ez sem feltétlenül volt szempont számukra a telekvásárlás során. A többi paraméter is fontos lehet. Ha valaki nagy pincét akar, akkor a terepszint alatti beépítési százalék szabhat ennek határt. Van olyan övezet, ahol extrémen magas a zöldfelületi mutató, ami a minimális zöldfelület nagyságát határozza meg, vagy a szintterületi mutató, ami a bruttó szintek területe és a telek területének hányadosa. E két mutató kiszámítási módja ráadásul nem is egységes országosan. Településenként eltérő, hogy mit lehet figyelembe venni zöldfelületként, és mit kell beleszámítani a szintterületi mutatóba. Gyakran fordul elő, hogy az építtető által megálmodott építészeti program az adott telken nem valósítható meg, vagy csak nagyobb kompromisszumok által. Sokszor előfordul, hogy valaki két szintes házat szeretne, de a maximális épületmagasság ezt nem teszi lehetővé, csak egy földszint plusz tetőteres házat lehet tervezni. Szerencsés lenne, ha a telekvásárlás előtt az építtetők megkeresnének egy építészt, aki feltárja a beépítési paramétereket és elmagyarázza, hogy melyik paraméter milyen korlátokat támaszt, és ez milyen összhangban van az elképzeléseikkel. Vajon nem ér meg pár tízezer forintot az építészmérnök előkészítő tanulmányterve, mielőtt megvesznek egy több tíz milliós telket?

A telek tájolása, fekvése, lejtése

Egy ilyen tanulmányban nem csak a jogszabályi előírásokat vizsgáljuk meg, hanem azt is, hogy a kiválasztott teleknek milyen a tájolása a lejtésviszonyok és csatlakozó utca tekintetében, illetve milyen lesz az épület benapozási lehetősége, és a telken belül hova lehet elhelyezni a házat.

A telek alakja, szélessége, hossza.

Nem csak az számít, hogy mekkora a telek, ami a beépíthető alapterületet határozza meg, hanem az is fontos, hogy a telek milyen széles és hogy milyen mély. Ezek a paraméterek határozzák meg a beépítési módot, azaz hogy oldalhatáron vagy szabadon állóan lehet-e elhelyezni az épületet.

Telekvásárlás előtt mindenképpen kérjen egy előkészítő tanulmányt a beépítési lehetőségekről és a telek adottságainak feltárásáról. A következő lépés az építészeti program finomítása és a koncepcióterv, melyről honlapunkon részletesebben olvashat.

A fentieken túl mérvadó szempont lehet egy telek kiválasztásakor:

  • a telek településen belüli pozíciója, ami lehet településközpontban vagy azon kívül, ami befolyásolja többek között a telek megközelítését autóval, gyalog, illetve tömegközlekedéssel.
  • a telek környezetének beépítettsége, (a szomszédok építkezése a következő tíz évben tönkreteheti a közutat, és nagyobb zajterheléssel is járhat)
  • az infrastrukturális szint, és a közművesítettség mértéke,
  • a település hosszútávú stratégiája, főleg az adott területet érintő fejlesztéseket illetően.

Üdvözlettel:
Rádler György

Forrás: http://radlerepitesziroda.hu/